Bästa dokumentärerna på Netflix

Här presenteras ”topp 5” på Netflix stora utbud av intressanta dokumentärer.

Politiska dokumentärer

I dessa oroliga tider kan det vara nyttigt… att titta på film om politik.

7,4 Get me Roger Stone handlar om Nixon och Trumps kompis… vad kan gå fel. Bara det mesta, Roger sitter numera i fängelse.

7,1 Trump: An American Dream. Allt du trodde om Trump är sant.

7,0 The Great Hack, om Cambridge Analytica och hur dom påverkade Brexit-omröstningen.

6,8 Knock Down the House. Vad händer när 4 kvinnor utmanar de politiska höjdarna.

Sport-dokumentärer

7,9 Ikaros. När Bryan avser att avslöja sanningen om dopning inom idrott, förvandlar ett plötsligt möte med en rysk forskare och hans berättelse från ett personligt experiment till en geopolitisk thriller.

7,7 Williams mannen som tog sitt F1-team till toppen, nästan dog i en trafikolycka och inte tog en dag ledigt förrän han fyllde 70. Sir Frank Williams.

Alla dokumentärfilmer på Netfix.

Bästa dokumentärerna (som inte finns kvar) på Netflix


7,7

Happy people

I norra Sibirien vid den ryska floden Jenisej kan man bara komma till på två vis. Antingen via helikopter eller, om det är sommartid, med båt. Där bor jägare i full harmoni med naturen. De lever på vad naturen ger, och med hjälp av inte mycket mer än en yxa skapar de boplatser, djurfällor och till och med längskidor direkt från skogen. Stora delar av året tillbringas i ensamhet i snö och många minusgrader, utan några som helst bekvämligheter. Till sällskap finns en eller flera hundar. Ändå är dessa jägare lyckliga människor som inte önskar någon förändring.

”Att sitta vid elden efter en lång dags arbete och drick en mugg te, få saker går upp mot det”, menar dom. Vad som händer i resten av världen berör inte dessa jägare något nämnvärt. De lever i enighet med naturen på ett vis som människan gjort i flera tusen år, där bara ytterst få moderniteter tillkommit.

7,7

The true cost

The true cost är en smärtsam granskning av konsumenternas krav på allt billigare kläder. Kläder som ingår i kategorin Fast fashion, det vill säga: snabb produktion, snabb kedja, billigt pris, liten användning. Sen slängs plagget och konsumenten efterfrågar en ny. För vad händer när man följer kedjan av fast fashion-kläder bakåt till man möter de kvinnor i Asien som tillverkar dessa kläder?

Man möts av chockande låga löner och dåliga arbetsvillkor. Och vad händer med folket och naturen där industriernas kemikalier och industrirester dumpas rakt ut i dricksvattnet? The true cost är en riktig ögonöppnare.

7,5

Fat, sick & nearly dead

Australiensiska rikemannen Joe Cross var inte bara överviktig med en osund livsstil, han hade även fått sjukdomar som krävde dagliga doser av mediciner. Om inte de stora medicindoserna togs blossade huden snart med smärtsamma utslag. Han säger sig ha testat det mesta för att få bukt med hälsan, men det var först, i denna dokumentär, när han övergår till grönsaker som resultaten börjar synas. Han reser till USA, för som han säger, om han klarar att gå ner i vikt i USA, så klarar han det överallt.

I 60 dagar äter han ingenting annat än det han får i sig av dagliga hälsosamma juicer av egna färskpressade frukter och grönsaker. De psykiska utmaningarna är till att börja med tuffa, men snart börjar alla fysiska fördelar att göra sig gällande. Under dagarnas gång besöker Joe regelbundet en läkare som följer upp hans snabbt förbättrande hälsa. Joe själv träffar längs sin resa i USA många människor som inspireras att anta samma hälsoutmaning.

7,3

Food Choices

En annan sevärd dokumentär på temat mat och hälsa är ”Food choices”. Dokumentären studerar normal kosthållning världen över och ser kopplingen mellan den mat vi äter och de hälsoproblem som blir allt vanligare. Dessutom studerar man köttindustrins bidrag till klimatförändringarna. Lösningen är, liksom i Fat, sick & nearly dead, en grönare kost.

7,3

Living on One Dollar

Vad innebär det att leva i extrem fattigdom? Det är ofta svårt, om inte omöjligt, för stora delar av västvärlden att ta in. Men i Living on One Dollar reser fyra amerikaner till Guatemala och försöker där att leva i två månader med bara en dollar om dagen. Vad äter man? Hur överlever man? Vid sidan av egna utmaningar träffar amerikanerna människor där detta inte är ett experiment, utan en verkligheten.

Streama film