Hundraettåringen som smet från notan och försvann

9 januari, 2017 Filmnyheter, Filmtips0

IMDb: 6.5 Boken ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann” kom ut år 2009 och blev under 2010 den mest sålda boken i Sverige. Tre år senare blev den film och precis som boken gjorde den succé. Självklart kunde inte Allan Karlssons äventyr sluta där utan snart började man arbeta på den här efterföljare som fick premiär lagom till julen 2016.

Handlingen

Allan Karlsson presenterades första gången som hundraåring och har i den här filmen blivit ett år äldre. I slutet av den förra filmen reste han till Bali för att leva lyxliv och nu har han alltså varit där i ett år tillsammans med sina vänner.

Filmen börjar med tårtkalas och firandet av den nu hundraettårige Allan. Att leva lyxliv är förstås trevligt men Allan och hans vänner börjar känna sig rastlösa då pengarna som de fick med sin från förra filmen börjar ta slut. Benny, med sin gravida flickvän, har tröttnat och bestämt sig för att resa hem.

När Allan plockar fram en läsk som legat i hans packning och öppnar den börjar äventyret. Läsken är förstås extremt god och drömmen om en fabrik för att tjäna storkovan på att producera en folkläsk börjar att ta fart. Naturligtvis vet Allan var det hemliga läskreceptet finns. Det är bara ett problem, receptet till drickan ligger förvarat i Berlin och när man bestämmer sig för att hämta detta visar det sig att det finns fler med samma planer. Äntligen börjar det hända saker och livet får åter fart då det dyker upp gangsters med hämndbegär, ryssar man träffat förr, en arg britt och till och med amerikanska CIA.

Filmens speltid är 1 timme och 48 minuter

Om filmen

Det här är en fristående fortsättning på filmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Denna gång är inte filmen baserad på en bok men karaktärerna är kvar och storyn är även den här gången skriven av författaren Jonas Jonason, Denna gång i samarbete med Hans Ingemansson, Måns och Felix Herngren.

Den första filmen sågs av nästan en och en halv miljon svenskar och blev dessutom nominerad till en Oscar för bästa smink. Någon Oscar tycks dock inte den här filmen nå upp till då mottagandet varit betydligt svalare. Visserligen är författaren som ursprungligen skrev historien involverad i arbetet med den nya historien men mycket av upplägget känns igen och bjuder inte på lika mycket överraskningar. Istället blir mycket förutsägbart.

Filmen är, precis som den första, påkostad och väl genomarbetad av de båda regissörerna Felix och Måns Herngren. Det som skiljer den här filmen från den första är kanske det att den nu fått två regissörer. Den första regisserades enbart av Felix Herngren.

I huvudrollen ser man komikern Robert Gustafsson som med den första filmen vann en Guldbagge för Biopublikens pris. I birollerna syns bland annat Iwar Wiklander som vapendragaren Julius Jonsson, Jens Hultén som Gäddan och David Wiberg som Benny. Mia Skäringer som tidigare spelat flickvän till Benny är i den här senaste filmen utbytt mot Shima Niavarani.

Streama Film