Fem sevärda filmer med kvinnor i huvudrollerna

Filmer med kvinnliga huvudroller är populärare än någonsin. En studie som gjordes mellan 2014 och 2017 visade att filmer med kvinnliga huvudkaraktärer fick fler visningar och därmed gav större intäkter än andra filmer under samma period.

Detta är såklart goda nyheter för filmmakare som vill representera kvinnor på olika sätt, men välgjorda kvinnoporträtt är naturligtvis inte ett nytt påfund. Här är fem tips på filmer från 1960-talet till 2010-talet med intressanta kvinnor i titelrollerna.

1. Molly’s Game (2017)

Denna film bygger på en sann historia och handlar om Molly Bloom, en skidåkare i världsklass som efter en svår fallolycka blev pokervärdinna för en hemlig, exklusiv spelverksamhet.

Molly Blooms kunder bestod av både Hollywoodskådespelare, sportstjärnor och medlemmar av ryska maffian. Verksamheten som Molly bedrev pågick i tio år, tills hon arresterades av FBI och blev indragen i en rafflande juridisk process.

Jessica Chastain, känd från bland annat The Help och Interstellar, blev nominerad för en Golden Globe för rollen som Molly Bloom och hennes advokat Charlie Jaffey spelas av hyllade Idris Elba. Detta är en perfekt rulle för dig som älskar poker och online casino. En fartfylld, smart film.

2. Thelma & Louise (1991)

Den här filmen har inte bara en kvinnlig huvudroll, utan två! I denna rulle från 90-talet flyr vännerna Thelma och Louise undan rättvisan efter att skjutit en våldtäktsman i självförsvar. Susan Sarandon och Geena Davis spelar huvudkaraktärerna i denna ikoniska film, som förutom två otroligt starka kvinnoporträtt även bjuder på en ung Brad Pitt i en av rollerna. Thelma & Louise nominerades till sex Oscars när den kom ut och anses numera vara en feministisk kultfilm.

Rekommenderas varmt för sina otroliga skådespelarinsatser (både Susan Sarandon och Geena Davis blev Oscarsnominerade för sina prestationer) och lysande manus.

3. Dolda Tillgångar (Hidden Figures) (2016)

Hidden Figures (Dolda tillgångar på svenska) bygger även den på en sann historia och handlar om hur tre afro-amerikanska kvinnor – Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson – spelade en nyckelroll i NASAs rymdprogram i början av 1960-talet, då USA försökte hinna före Ryssland med att som första nation skicka ut astronauter i rymden.

Trots den diskriminering de tre kvinnorna utsattes för – den starka scen där Katherine förklarar att hon är sen till jobbet eftersom byggnaden hon arbetar i saknar toaletter som svarta tillåts använda är en ögonöppnare – så lyckades de med sitt uppdrag.

En inspirerande historia och en viktig påminnelse om hur svarta historiskt sett har fått kämpa för att få samma chanser och rättigheter som vita, i USA såväl som i andra länder.

4. Legally Blonde (En blondins rätt) (2001)

I Legally Blonde vägrar huvudpersonen Elle Woods att acceptera den roll som dum blondin som samhället tillskrivit henne och söker istället in till juristprogrammet på Harvard.

Inledningsvis är hennes drivkraft att försöka bli tillsammans med sitt ex, en kille som dumpat henne med förklaringen att hon inte passar in i hans framtida karriär, men snart upptäcker hon sin egen potential och påbörjar en lysande akademisk bana.

Reese Witherspoon var som gjord för att spela huvudrollen i den här filmen och det komiska geniet Jennifer Coolidge gör en extraordinär skådespelarinsats som arbetarklasskvinnan Paulette.

Vem kan glömma scenen där Elle ger Paulette en lektion i förförelse med knepet The Bend and Snap? Det här är en film du vill titta på när du behöver pluggpepp, har blivit dumpad, eller helt enkelt behöver lite positiv energi.

5. Breakfast at Tiffany’s (Frukost på Tiffany’s) (1961)

Breakfast at Tiffany’s är baserad på Truman Capotes mästerliga roman med samma titel. Filmen utspelar sig i New York där vi följer Holly Golightly vars vardag består av fester och fönstershopping på juvelerarbutiken Tiffany’s. Den eleganta Holly lever ett fascinerande om än kaotiskt liv när hon träffar sin nya granne Paul Varjak, som faller handlöst för henne.

De är som gjorda för varandra, men Holly har ett mörkt förflutet som sätter käppar i hjulet för deras romans. Kommer de att få varandra till slut?

Den här filmen har alla ingredienser för en riktig klassiker: fantastiskt mode, oförglömlig musik (scenen där Audrey Hepburn sjunger Moon River är ikonisk), och en oemotståndlig skådespelarensemble. Detta är en film som alla måste se minst en gång i livet.

Streama film