Ockupationen blir originalserie hos Viaplay

16 februari, 2017 Viaplay0

Norges dyraste dramaserie någonsin har bytt kanal. Se den andra säsongen av succéserien Ockupationen på Viaplay senare i höst. Viaplay bekräftade tidigare en andra säsong av Ockupationen som blir en originalserie från Viaplay. Den nya säsongen av den norska thrillerserien är snart färdiginspelad.

Serien baseras på en idé av Jo Nesbø och återigen är det ARTE France som producerar serien tillsammans med Gudny Hummelvoll och Marianne Gray från produktionsbolaget Yellow Bird Norway AS.

För de som inte har sett serien kommer här en kort och spoilerfri sammanfattning av första säsongen som finns tillgänglig på Viaplay från den 20 februari.

Norges nya, miljömedvetna regering har satt stopp för all olje- och gasproduktion, vilket i sin tur skapar en europeisk energikris. För att förhindra att EU-länderna drabbas alltför hårt erbjuder Ryssland sin ”hjälp” för att återupprätta den norska produktionen av fossila bränslen.

Vem gör motstånd och hur mycket är man egentligen villig att offra för sitt lands frihet?

Första säsongen av Ockupationen fick stor uppmärksamhet även i internationell media, däribland Vanity Fair, The Guardian och The Washington Post. Den senare bemärkte seriens ”övertygande och sanna” porträtt av världspolitikens många dilemman. Enligt producenten Marianne Gray bjuder den andra säsongen på ännu fler politiska intriger och maktspel.

– Vi är väldigt glada över att ha med Viaplay i laget, och inte minst över att Sverige och Danmark kommer att få serien samtidigt som Norge. I den här säsongen fortsätter verkligheten ligga skrämmande nära vårt ”tänk om…”-scenario, inte bara när det gäller ockupationen, men även de politiska konsekvenserna, säger Gray.

Då EU:s involvering får större betydelse för seriens utveckling utspelar sig en stor del av säsong två utanför Norges landsgränser. Detta medför att tittarna kommer att få se mer av den internationella politiska scenen än vad som tidigare har visats.

Tar ännu fler chanser i andra säsongen
I den nya säsongen fortsätter den ryska ockupationen av Norge. Den politiska situationen kompliceras ytterligare av att EU inte lyckas komma överens om hur de ska agera i det rådande krisläget. Problematiken växer då USA numera styrs av en egensinnig president som helt saknar intresse av att skydda någon annan än sig själv. Norge dras allt närmare Ryssland och uttryck som ”motståndshjälte” och ”terrorist” blir svårt att särskilja.

Regissören Erik Skjoldbjærg är fortsatt med som huvudkreatör, precis som i den första säsongen.

– Ockupationen är väldigt rolig att göra då vi vänder upp-och-ned på gemene mans uppfattningar om världen omkring oss. Det är inspirerande att den första säsongen har framkallat så många reaktioner och så stor entusiasm världen runt. I den här säsongen tar vi ännu större risker. Vi hoppas och tror att ”Ockupationen 2” blir både underhållande och originell, berättar Skjoldbjærg.

Färdiginspelad i mars
Den andra säsongen väntas vara färdiginspelad i mars. Många karaktärer från första säsong kommer att återses, däribland Ingeborga Dapkūnaitė, Henrik Mestad, Ane Dahl Torp, Selome Emnetu och Eldar Skar.

Producenten Gudny Hummelvoll berättar att Jens Lien, Charlotte Brändström och tidigare nämnda Erik Skjoldbjærg står bakom regin för den andra säsongen vars manus författats av Karianne Lund och Ståle Stein Berg.

Streama Film