Så här var första avsnittet av The Crown

En nyhet från 2016 var den efterlängtade Netflix Original-serien The Crown som sätter drottning Elizabeth i huvudrollen. Detta är en fantasifull dramatisering, men samtidigt en ödmjuk och personlig skildring av det brittiska kungahuset.

Första avsnittet presenterar Elizabeths närmaste omgivning och man anar hennes egna krav och känslor för den drottningroll hon framöver kommer att axla. Så som när hon inledningsvis i en talande scen betraktar sin fars skrivbord.

Man förvånas också över detaljer som skapar längtan att se ytterligare avsnitt: Hur är Elizabeths och Philips relation? Philip ger i första avsnittet sken av att inte fullt ut acceptera den roll han får som make till Englands framtida drottning. Det är med en nästan bedjande ödmjukhet som Elizabeth tilltalar honom i serien och tankarna går därför ofrånkomligt till att fråga sig:

Hur mycket är byggt på sanning? Hur mycket är byggt på skvallerpress eller på rykten? Det är inte så att någon av karaktärerna på något vis svartmålas genom serien, tvärt om lyser ett ödmjukt sken över alla karaktärer och som betraktare fylls man av så väl fascination som medkänsla för deras gripande öden. Relationen mellan Philip och kung Georg gör ett starkt intryck, inte minst i en jaktscen där kungen kamratligt, men fodrande, känner sig tvingad att påminna Philip om hans verkliga uppdrag: Att stötta Elizabeth.

En annan karaktär som gör starkt intryck i första avsnitt är Churchill med hans hustru. Churchill har man många gånger fått porträtterad genom historiska ögonblicks skildringar, men här kommer man närmre och får följa med karaktären på ett privatare plan. Är det sant att hans hustru var kritisk till de fortsatta politiska uppdragen? Hennes känslor är väl framföra genom strålande skådespelarinsatser.

Avslutningsvis växer vår medkänsla med Kung George, Elizabeths pappa, allt mer genom avsnittets gång. Den svårt sjuke kungen får länge själv leva i ovisshet av sin svåra sjukdom. Det kanske mest smärtsamma ögonblicket i första avsnittet av The Crown är när kungen sminkas och anstränger sig för att visa upp en frisk och stark fasad inför Churchill, men hur den framstående politikern genomskådar kungen utan några som helst tvivel. Dessutom är det av Churchill som betraktaren får veta om att kungen har cancer och detta är långt före kungen själv har fått veta sin egen diagnos.

Skådespelarinsatserna är genomgående goda, detta är en serie med klass ur alla aspekter. Elizabeth kan kännas en liten aning svår att komma in på livet, men detta är troligtvis en högst medveten egenskap hos denna rakryggade karaktär som bygger på en rakryggad och stark drottning.

Miljöerna är tidstypiska och filmatiseringen har ett färgat varmt filter som sprider en känsla av en historisk tid. En historisk tid där dessutom betraktaren har triumfkortet av att kunna veta några av de stora politiska händelser som snart kommer att inträffa och förändra världen.

En klassisk scen går i en färgskala från ljusare gult, gammaldags vit och milt grönt. Där den kungliga glansen gör sig starkt påmind genom Elizabeths hållning, hennes blå band och röda läppstift. Smycken är nästan överflödiga, även om de finns och syns – som sig bör i en kungligt inspirerad serie.

admin