Topp 10 filmer från 1980-talet

Dessa är de 10 mest populära och mest inkomstbringande filmer av 1980-talet.

E.T. the extra-terrestrial

Även känd som bara E.T., släpptes denna science fiction-klassiker 1982. Filmen kretsar kring en pojke som blir vän med en utomjordisk filur som har fastnat på jorden. Filmen var den mest inkomstbringande filmen i 10 år tills tog över tronen ”Jurassic Park”. Filmen dragit in över 619 miljoner dollar världen över.

Star Wars: episod VI: Jedins återkomst

Denna episka rymdfilm släpptes 1983, och är den tredje delen i ”Star Wars”-serien. Filmen är en stjärnspäckad historia med Carrie Fisher, Mark Hamill och Harrison Ford. Filmen fick mestadels positiva recensioner och har dragit in över 475 miljoner dollar.

Star Wars Episod V: Rymdimperiet slår tillbaka

En annan ”Star Wars” film till top listan är denna 1980 delen där det galaktiska imperiet drivs av Darth Vader. Medan filmen fick inledningsvis blandade recensioner, blev senare det den mest kritikerrosade franchise. Som den mest inkomstbringande filmen av 1980 rakade denna film i mer än 538 miljoner dollar världen över.

Batman

Denna superhjälte-film från 1989 är baserad på en serietidning med samma namn, duh. Detta var det första kapitlet i den mycket populära serien. När den släpptes blev den populär båda bland kritiker och bio-publik, filmen har dragit in över 411 miljoner dollar.

Jakten på den försvunna skatten

Denna äventyr-fantasy film släpptes 1981 och är den första delen av Indiana Jones-serien. Harrison Ford som Indiana Jones slåss mot en grupp nazister som söker efter förbundsarken. Som årets mest inkomstbringande film, $384 miljoner dollar, är det en klassiker.

Ghostbusters

Denna 1984 komedi om övernaturliga händelser i New York följer en grupp av spökjägare. Filmen togs emot väl av kritiker och ansågs vara en av årets bästa filmer. Det är den mest framgångsrika komedin under 80-talet med sina 509 miljoner dollar.

Snuten i Hollywood

Denna 1984 komedi gjorde Eddie Murphy till en internationell stjärna. Filmen nominerades till en Golden Globe och fick en Oscar-nominering. Som årets största hit drog den in $234 miljoner dollar.

Tillbaka till framtiden

Släppt 1985 med Michael J. Fox i huvudrollen är detta en klassisk komedi / science fiction rulle. Filmen handlar om en tonåring som reser tillbaka i tiden från 1985 till 1955. Filmen var nummer ett i 11 veckor och tjänade in över $383 miljoner dollar.

Indiana Jones och det sista korståget

Detta fantasy-äventyr från 1989 är den tredje delen av serien. Filmen fick blandade recensioner men gick hem hos publiken och den har dragit in 474 miljoner dollar.

Indiana Jones och de fördömdas tempel

Den andra delen i Indy-serien släpptes 1984. Detta är en prequel till ”Raiders av the Lost Ark”, och i den försöker Indiana Jones hitta en mystisk sten. Filmen fick blandade recensioner men drog in 333 miljoner dollar.

Streama film