1990-talets Bästa Filmer – Topp 10

Dessa är de 10 mest populära och mest inkomstbringande filmerna från 1990-talet.

Titanic

Denna episka romantiska film från 1997 sammanflätade en kärlekshistoria med en katastrof. Det är en historia som berättas i filmen men detaljer av i händelser från förlisningen av Titanic är verkliga. Filmen vann 11 Oscars och har tjänat över 2 miljarder dollar.

Star Wars – Episode 1 – The Phantom Menace

Denna science fiction-film släpptes 1999 som den fjärde delen av ”Star Wars” sagan. Detta var också del ett av tre av prequel till den ursprungliga trilogin. Med dess 3D version från 2012, har den här filmen tjänat över 1 miljard dollar.

Jurassic Park

Detta science fiction äventyr från 1993 byggde på en roman med samma titel. Filmen kretsar kring en rik filantrop som tillsammans med ett team av forskare har skapat en park av klonade dinosaurier. Filmen har spelat in över 1 miljard dollar världen över.

Independence Day

Släppt 1996, följer denna science fiction-film en främmande övertagande av Jorden. Skådespelare Will Smith spelade pilot i denna hett efterlängtade filmen. Filmen har räknats över 816 miljoner dollar i hela världen och vann en Oscar för visuella effekter.

The Lion King

Denna animerade komedi-drama-musikal släpptes 1994. Filmen var inspirerad av bland annat bibliska berättelser och Shakespeare. Med skådespelare som James Earl Jones, Matthew Broderick och Jeremy Irons har den här filmen spelat in över 951 miljoner dollar.

Forrest Gump

Denna komedi från 1994 skildrar de händelser i livet av en söt men lätt utvecklingstörd man som påverkar några riktigt viktiga händelser under sitt liv. I huvudrollen sågs Tom Hanks och var den mest inkomstbringande filmen 1994 då den håvade in över 677 miljoner dollar.

The Sixth Sense

Denna psykologiska thriller om ett barn som kan se och tala med de döda och den psykolog som försöker hjälpa honom var en av 1999s stora överraskningar. Filmen nominerad till sex Oscar, vann inga men spelade i alla fall in 672 miljoner dollar.

The Lost World – Jurassic Park

Detta är uppföljaren till den ursprungliga ”Jurassic Park”. Detta äventyr / science fiction-äventyr från 1997 ligger 4 år efter den ursprungliga filmen i tiden. Filmen fick blandade recensioner men spelade in över 618 miljoner dollar.

Men in Black

Ännu en Will Smith rulle i topp på 90-talet. I denna science fiction komedi från hade han hjälp av Tommy Lee Jones. Filmen är baserad på en serietidning med samma namn och vann en Oscar och var nominerad till ytterligare 2 utmärkelser. Filmen drog in över 589 miljoner dollar.

Armageddon

Denna film från 1998 var en blandning av science fiction, drama och katastrof (i dubbel bemärkelse). Filmen berättar historien om en grupp oljeborrare som skickas upp för att hindra en asteroid från att förstöra jorden. Bruce Willis var främsta stjärnan i filmen som fick mest negativa recensioner av kritikerna men fick ändå fyra Oscarsnomineringar. Filmen drog in över 553 miljoner dollar.

Slut på 90-talet. Pust.

Streama film