Fem klassiska modefilmer du inte bör missa

Vi har skrivit om ”3 modegiganter på film” tidigare, då handlade det om dokumentärer. Nu handlar det om 5 spelfilmer.

Då och då händer det att en film är så revolutionerande för modet att den blåser omkull oss fashionistor. Vi känner alla till Marilyn Monroes fladdrande vita kjol och Audrey Hepburns klassiska Breakfast at Tiffanys look.

Det finns också filmer där kläderna har haft en enorm inverkan på vårt vardagsmode.

Här följer en topplista över de filmer som har haft störst inverkan på garderobstrenderna och hur vi klär oss.

Annie Hall

Diane Keaton kommer alltid bli ihågkommen för sin huvudroll i Woody Allens succé Annie Hall där hon klädde sig i överdimensionerade skjortor, herrvästar och plommonstop.

Alla plagg som sågs i filmen blev omedelbart ett modemåste och hennes androgyna look efterliknas fortfarande idag med bland annat herrinspirerade brogues, kostymbyxor och hängslen.

Clueless

Om du är i behov av lite inspiration från 90-talet så finns det ingenting bättre än Clueless. Filmen har i det närmaste blivit kultförklarad sedan den kom ut år 1995.

Den resulterade i att tjejer världen över klädde sig i knästrumpor, mönstrade minikjolar och pyttesmå ryggsäckar. Med sin oskyldighet, förkärlek för pasteller och enorma garderob fylld med märkeskläder så stal Cher alla våra hjärtan under 90-talet.

Almost Famous

Med ett hav av virkade plagg, mönster och pannband så får Almost Famous oss att längta efter en svunnen tid. 70-talet kommer till liv med hjälp av utsvängda jeans och sliten mocka.

Penny Lane gör entré med bländande blonda lockar och pälskappa som perfekt fångar tidsandan och filmens stämning. Allt du behöver för att vara lika cool som Penny Lane är ett virkat linne och ett par stora runda solglasögon.

Grease

Musikalen är den ultimata måbra filmen som med sina klassiska Grease outfits tåls att se om och om igen. Filmen bjuder på mängder av brylkräm, läderjackor och utsvängda kjolar. Olivia Newton-Johns oskyldiga 50-talsstil med flickiga klänningar banade vägen för en av filmhistoriens mest kända makeovers.

I slutscenen är hennes blyga utseende som bortblåst och ersatt med en sexig svart catsuit och permanentat hår. Olivia Newton-Johns förvandling från flickigt söt till sexig rockgudinna är utan tvekan filmens mest kända ögonblick.

Till Sista Andetaget

Den franska klassikern A Bout de Soufflé (Till sista andetaget) är något av en doldis men faktum är att det var här som allting började. Med sina tidlösa Chanelränder, ballerinaskor och pojkaktiga frisyrer så var filmen banbrytande för sin tid och för modevärlden.

Jean Sebergs avslapppnade parisiska stil var otroligt chic och blev höjden av mode. Det fanns inte heller någon kostymansvarig när filmen spelades in år 1960.

Streama film